18

Her Araştırmacının Sahip Olması Gereken 12 Çevrimiçi Araç

This article is also published in English, Portuguese, Russian, and Spanish.

Çevrimiçi olmak sizi ertelemeye ve dikkat dağıtıcı şeylere daha yatkın hale getirir. Ayrıca tüm bu gigabaytlarca araştırma verisini düzenli tutma ve gerçek zamanlı iletişimi sağlayacak kadar güçlü donanıma sahip olma sorunu da var. Bunlar, araştırmacıların çevrimiçi olarak karşılaştığı sorunlardan sadece birkaçıdır. Neyse ki, işlerinizi çok daha verimli yapabilmek ve sizi araştırmaya teşvik edici hale getirmek için kullanabileceğiniz bazı araçlar var, özellikle de araştırmanızı kolaylaştırmak için bunları kullanmanız faydalı olacaktır. Bu yazımızda araştırmada gerekli olan 6 tür temel araçtan bahsedeceğiz: Proje Yönetimi, İntihal Denetleyicisi, Dilbilgisi Kontrolü, Dergi Bulucu, Referans Yönetimi, ve Sosyal Ağ Platformları.

Yukarıda belirtilen araştırmacı temel araçlarının her türünden en sık kullanılan 2 aracı ele alıp bunların temel özelliklerinden bahsedip sizler için kullanışlı bir liste oluşturmak istedik. Bunlar:

  1. GanttPro (Proje Yönetimi)
  2. Trello (Proje Yönetimi)
  3. Enago İntihal Denetleyicisi and AI Dilbilgisi Kontrolü
  4. Duplichecker
  5. Trinka AI (Dilbilgisi Kontrolü)
  6. Grammarly (Dilbilgisi Kontrolü)
  7. Enago’s OAJF (Dergi Bulucu)
  8. Elsevier Journal Finder (Dergi Bulucu)
  9. Mendeley (Referans Yönetimi)
  10. EndNote (Referans Yönetimi)
  11. edu (Akademik Sosyal Medya)
  12. ResearchGate (Akademik Sosyal Medya)

Böylece her araştırmacının bilmesi gereken 12 çevrimiçi araştırma aracı hakkında detaylı bilgi için yazımızı okumalısınız.

Proje Yönetimi

a)GanttPro

Etkileşimli çevrimiçi Gantt şeması oluşturucu, aynı anda birden fazla projeyi planlamak ve kontrol etmek için oluşturulmuştur. Projelerinizi görev gruplarına, alt görevlere ve kilometre taşlarına ayırabilir, görevleri düzenleyebilir ve planlayabilir, son tarihler, süreler ve bağımlılıklar belirleyebilir ve doğru tahminler belirlemek ve kaynaklarınızı akıllıca yönetmek için çevrimiçi bir Gantt şeması oluşturabilirsiniz.

Kişisel görevler ve kilometre taşlarının yanı sıra ekip projeleri için farklı çalışma alanları kullanmanıza olanak tanır. Proje yönetimi sürecini ekip üyelerine devredebilir ve yalnızca projeden sorumlu kişilerin bunu görmesini sağlayabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolaydır. Siz ve ekibiniz, GanttPRO Gantt çizelgesi çevrimiçi oluşturucusunun ileri düzey kullanıcıları olmak için yalnızca 3 dakikaya ihtiyacınız var. Ücretsiz deneme sürümü ile kolayca başlayabilirsiniz. Bu nedenle, uygulama görevleri otomatik olarak planlarken projeleri hızlı bir şekilde planlar ve çevrimiçi olarak güçlü en iyi Gantt diyagramları oluşturursunuz.

Proje yönetimini daha da kolaylaştırmak için, kullanıcılarına görevleri ve özelliklerini sürükleyip bırakarak çevrimiçi bir Gantt şemasında görevleri önceliklendirme, girinti ve çıkıntı yapma, bağımlılıkları, süreleri ve ilerlemeyi doğrudan çevrimiçi olarak ayarlamasına olanak tanır.

Proje planlama yazılımı, ekip yönetimi yazılımının özelliklerinin yanı sıra en iyi Gantt çizelgeleri özelliklerine sahiptir. Tek başınıza çalışabilir veya iş ekibiniz için bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz. Tek bir tıklamayla roller belirler, ekip üyelerine görevler atar, proje ilerlemesini takip eder, ekler ve yorumlar eklersiniz. Dahası, Gantt çizelgelerini iş arkadaşlarınızla ve müşterilerinizle her zaman paylaşabilir ve zaman çizelgenizi saniyeler içinde çevrimiçi görüntüleme hakkı verebilirsiniz.

Gantt şeması yazılımı, projelerinize başka bir tam boyutu kolayca eklemenizi sağlar: kaynak planlama ve kaynak yönetimi. Gantt çizelgelerinize kaynaklar ekleyebilir ve bunları bir zaman çizelgesindeki belirli görevlere bağlayabilirsiniz. Bir kaynak için saat başına maliyeti ve görev yönetimi için harcanan süreyi ayarlayabilirsiniz. Bu rakamlara dayalı olarak GanttPRO, görevi, görev grubunu ve proje maliyetlerini anında hesaplayacaktır. Proje planlama uygulaması, kaynakları yeniden tahsis etmenize ve net kaynak yönetimi ile giderlerin nasıl değiştiğini görmenize olanak tanır.

b)Trello

Trello, dünyanın her yerinden milyonlarca insanın güvendiği, projelerinizi yönetmenin ve her şeyi organize etmenin kolay, ücretsiz, esnek ve görsel yoludur. Trello, projelerinizi panolar halinde organize eden bir işbirliği aracıdır. Trello, bir bakışta neyin üzerinde çalışıldığını, kimin ne üzerinde çalıştığını ve bir süreçte bir şeyin nerede olduğunu söyler. Her notun sizin ve ekibiniz için bir görev olduğu, yapışkan not listeleriyle dolu bir beyaz tahta hayal edin. Şimdi bu yapışkan notların her birinin fotoğraflara, BitBucket veya Salesforce gibi diğer veri kaynaklarından eklere, belgelere ve ekip arkadaşlarınızla yorum yapmak ve işbirliği yapmak için bir yere sahip olduğunu hayal edin. Şimdi o beyaz tahtayı akıllı telefonunuzla gittiğiniz her yere götürebileceğinizi ve web üzerinden herhangi bir bilgisayardan ona erişebileceğinizi hayal edin. Bu Trello’dur.

İntihal Denetleyicisi

a)Enago intihal servisi

Makalenizi intihal için kontrol etmenin birkaç yolu vardır. En yaygın yol, hazır ücretsiz yazılımları kullanarak bir ön çevrimiçi kontrol yapmaktır. Ancak, bunların sınırlı kelime sayısı (genellikle 1000 kelime civarında), veritabanlarına sınırlı erişim vb. gibi çeşitli sınırlamaları olacaktır. Bir sonraki seçenek ücretli intihal kontrol yazılımlarıdır. Ayrıca Enago’nun intihal denetleyicisi gibi intihal kontrol hizmetleriniz de var. Bu hizmet, intihal içermeyen araştırma makaleleri göndermenize yardımcı olmak içindir. Bu hizmet, açık ve anlaşılması kolay raporların avantajıyla birlikte gelir.

Kasıtlı veya başka türlü intihal, etik ihlalidir. Makalenizin reddedilmesine yol açar ve bir yazar olarak itibarınızı ve güvenilirliğinizi zedeleyebilir. Enago’nun gelişmiş İntihal Kontrolü hizmetini seçtiğinizde, gelişmiş bir intihal yazılımı kullanarak kopyanızın orijinalliğini değerlendirmenize yardımcı olurlar ve makalenizin intihal için işaretlenebilecek alanlarını vurgulayan bir rapor sunarlar.

b)Duplichecker

Tamamen ücretsiz ve 7/24 erişilebilir, ihtiyacınız olduğunda hazır. Bu çevrimiçi araç intihalden kaçınmazı sağlar ve kişisel asistanınız gibi olur, yani artık makalenin orijinalliğini kontrol etmesi için bir asistan tutmanız gerekmeyebilir.

Çevrimiçi olduğu için nerede olursanız olun ne zaman ihtiyaç duyarsanız herhangi bir cihazınızda kullanabilirsiniz. DupliChecker’ı şu yolla kullanabilirsiniz: Metninizi, arama başına maksimum 1000 kelime olacak şekilde, arama kutusuna kopyalayıp yapıştırın veya Dosya Seç düğmesini kullanarak belgenizi veya metin dosyanızı yükleyin. “İntihal Kontrol Et” seçeneğine tıklayın. Talebiniz işleme alınmak üzere gönderildiğinden, herhangi bir hasar hatası olmadan süreci hızlandırma üzerinde çalıştıkları için sonuçlar birkaç saniye içinde görüntülenecektir. Yinelenen eşleşmeler bulunduğunda, araç, eşsizliğin yüzde anlamı (%) ve intihal (%) ve ilgili metnin (metin benzersizliği) ve kaynaklandığı kaynağı gösterir. Bu kadar kolay.

Dilbilgisi Kontrolü

Akademik çalışmaları yayınlamak biz akademisyenler için önemlidir. Bu yazıları doğru bir akademik dille yazıp İngilizce dilbilgisi kontrolü yapmak ise çok mühimdir, çünkü dilbilgisi kaliteniz sizin işinize verdiğiniz önemi yansıtmaktadır. Bunlardan bazıları; Trinka ve Grammarly.

a)Trinka

Trinka, akademik ve teknik yazılar için özel olarak geliştirilmiş çevrimiçi bir dilbilgisi denetleyicisi ve dil düzeltme aracıdır ve yapay zeka temellidir. Trinka, size en iyi önerileri verebilmek için her konuda en iyi yazılmış makalelerden öğrenmektedir. Trinka, akademik ve teknik yazı için özel olarak oluşturulmuş dünyanın ilk dilbilgisi ve dil geliştirme aracıdır. Trinka, yazarla birlikte çalışarak ve bütünsel dil geliştirmeyi sağlamak için dilbilgisi ve yazım denetimlerinin ötesine geçerek öne çıkmaktadır. Trinka, diğer dilbilgisi denetleme araçlarının bulamadığı, akademik yazıya özgü zor hataları bulabilmektedir. Gelişmiş İngilizce dilbilgisi hatalarından bilimsel ton ve stile kadar, Trinka hepsini kontrol edebilmektedir.

Akademik ve teknik yazılar için özel olarak oluşturulmuş bir dil geliştirme aracı olan kısa süre önce piyasaya sürülen yazı asistanı Trinka, bilimsel yazarların özel ihtiyaçlarına hitap etmektedir. Yapımı yıllar süren Trinka, makalelerin akademik İngilizce kullanımını ve teknik kelime dağarcığını geliştirmek ve bunları yayına hazırlamak amacıyla bilinçli olarak oluşturulmuştur. Trinka, dilbilgisi, yazım, kullanım ve alana özgü hataları düzeltir ve bilim insanlarının araştırmalarını kısa ve öz ve ilgi çekici bir şekilde İngilizce olarak iletmelerine yardımcı olur.

Akademik stil kılavuzları, teknik yazım, teknik ifadeler, akademik ton, kelime sayısını azaltma, tarafsız dil, belirsiz dil, gelişmiş dilbilgisi, cümle yapısı, kelime seçimi, ABD/İngiltere tarzı, ve diğer detaylı açıklamalar gibi bir akademik dilbilgisi denetleme aracında olması gereken tüm özelliklere sahiptir. Trinka, doğruluk ve kapsam arasında ince bir denge sağlayabilmiş ve yayına hazır olma özelliği nedeniyle akademik yazıya en çok uygun olan dilbilgisi denetleme aracı olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, Trinka, yazı ve konu bağlamında yazılan her kelimeyi tanımak için gerçek zamanlı olarak çalışarak konular arasındaki yazı stil farklılıklarını kavramış ve makalenin konusuna özel düzeltmeler sağlamıştır. Trinka, ayrıntılı önerilerle yazarların yazma becerilerinin geliştirilmesine de yardımcı olur.

b)Grammarly

Grammarly, Google Chrome, Firefox ve hatta Microsoft Edge için bir tarayıcı eklentisi olarak kullanılabilen popüler bir çevrimiçi dilbilgisi denetleme aracıdır. Siz yazılarınızı yazarken dilbilgisi ve yazım hatalarını kontrol eder. Yazma alanının sağ alt köşesinde bir gösterge gösterir. Göstergeye tıklamak size hata sayısını gösterecektir. Yazım, dilbilgisi ve bağlam hataları, siz yazarken bir alt çizgi ile vurgulanır. Grammarly’nin bir dezavantajı, redaksiyon için metin düzenleyiciye geçmenizin gerekmesidir. Grammarly için ücretsiz olan temel sürüm, premium ve business sürümleri şeklinde farklı üyelikleri bulunmaktadır.

Dergi Bulucu

a)Enago’s Open Access Journal Finder (OAJF)

Düzenleme ve yayın destek hizmetlerinde lider olan Enago 2018 yılında, araştırmacıların makaleleriyle ilgili açık erişim dergilerini bulmalarını sağlamayı amaçlayan Open Access Journal Finder’ın (OAJF) dünya çapında yayınlandığını duyurmuştu. OAJF, en güvenilir açık erişim dergi dizini olan Directory of Open Access Journals (DOAJ) tarafından sağlanan doğrulanmış bir dergi dizini kullanmaktadır. Ücretsiz dergi bulucu, 10.700’den fazla önceden incelenmiş dergiyi indekslemektedir ve araştırmacıların makalelerini 2,7 milyondan fazla makale ve sayımla karşılaştırmasına olanak tanır. Araştırmacılardan olumlu tepki gören OAJF, başta Çince, Japonca ve Korece olmak üzere İngilizce dışındaki dillerde de kullanıma sunuldu.

Enago’nun açık erişim dergi bulucusu, önceden incelenmiş, kaliteli açık erişim dergilerini ücretsiz bulmanızı sağlayarak sizi ürkütücü yayıncılardan korur. Bu benzersiz dergi bulucu, DOAJ tarafından yayınlanan onaylanmış bir dergi indeksini kullanarak dergi meşruiyeti ve makale işlem ücretleri ile ilgili bilinen endişeleri giderir. Enago’nun özel arama algoritması, çalışma ve araştırma amacınıza son derece uygun dergileri hızlı ve kısa bir biçimde listelemenizi sağlayarak yayın bulma şansınızı en üst düzeye çıkarır.

b)Elsevier JournalFinder

Yayın yapmak için makalenizin hangi dergiye uygun olduğunu mu merak ediyorsunuz? En uygun dergileri kolayca bulmak için makalenizin başlığını ve özetini girin. JournalFinder, makalenizi bilimsel dergilerle eşleştirmek için akıllı arama teknolojisini ve araştırma alanına özgü sözlükleri kullanır. JournalFinder, bilimsel makalenizi yayınlamak için en uygun dergileri bulmanıza yardımcı olur. Makalenizin bulduğunuz dergiye uyumlu olup olmadığını öğrenmek için daha fazla rehberlik alabilirsiniz ve bunun için lütfen derginin “Amaç ve Kapsamlar” kısmına da bakın. Son olarak, derginin editörleri makalenizin dergiyle ne kadar iyi eşleştiğine zaten karar verecektir ve sizi yönlendirecektir.

Elsevier Fingerprint Engine™ tarafından desteklenen araç, makalenizi Elsevier dergileriyle eşleştirmek için akıllı arama teknolojisi ve araştırma alanına özgü sözlükler kullanır. Sadece başlığınızı ve özetinizi girin ve en iyi sonuç için uygun araştırma alanını seçin. JournalFinder’ın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen sıkça sorulan sorular sayfasına da bir göz atın.

Referans Yönetimi

a)Mendeley

Mendeley Referans Yöneticisi, referans kitaplığınızı oluşturma ve düzenleme, makaleler arasında notlar ve açıklamalar oluşturma, başkalarıyla işbirliği yapma ve yazdığınız makalelere alıntılar ve bibliyografyalar ekleme görevlerini basitleştirmenize yardımcı olur. Hem masaüstü hem de web uygulaması olarak kullanılabilir. Mendeley masaüstü ve web sürümleri, görünüm ve işlevsellik açısından aynıdır. Referans eklediğinizde veya değişiklik yaptığınızda kitaplığınız buluttaki yedeklemesiyle otomatik olarak eşitlenir. Kitaplığınızı çevrimdışı kullanılabilir olacak şekilde ayarlayıp istediğiniz yerde çalışma şansınız mevcuttur.

Çeşitli yöntemler kullanarak referansları içe aktarın: Bilgisayarınızdan PDF’leri sürükleyip bırakın, Dosyaları bilgisayarınızdan içe aktarabilirsiniz veya el ile manuel bir giriş oluşturabilirsiniz. Mendeley’in akıllı koleksiyonlarını kullanarak veya kendi özel koleksiyonlarınızı oluşturarak referanslarınızı düzenleyin. Referanslarınızı yazar, başlık, yıl ve kaynağa göre de arayabilirsiniz. Yapışkan notlarla PDF’lere açıklama ekleyebilir, metni vurgulayabilir, ayırt etmek için farklı renkler kullanabilir ve çoklu sekme biçimini kullanarak aynı anda birden çok PDF üzerinde çalışabilirsiniz. Mendeley, bir belgede nereye ulaştığınızı hatırlar ve PDF’lerinizi tüm cihazlarda aynı konumda açar.

b)EndNote

EndNote, çevrimiçi veritabanlarında ve özetlere dayalı tam metinlerde bilgi aramanıza ve tüm referanslarınızı yönetmenize ve otomatik tamamlamanıza yardımcı olan çok işlevli bir araştırma aracıdır. EndNote araştırma verilerinizi ortak çalışanlarınızla paylaşmanıza olanak tanır. Yalnız çalışmayı tercih ediyorsanız, daha iyi erişim için araştırma sonuçlarınızı kaydederek, yöneterek ve etiketleyerek bunu da yapabilirsiniz. Diğer özellikler arasında, 6.000’den fazla stilde alıntı oluşturabilen kaynakça oluşturucunun yanı sıra otomatik dergi önerisi yer alır. EndNote, makaleler, raporlar ve makaleler yazarken bibliyografyaları ve referansları yönetmek için kullanılan ticari bir referans yönetimi yazılım paketidir. Şu anda Clarivate Analytics (önceden Thomson Reuters idi) tarafından üretilmektedir.

EndNote, alıntıları *.enl dosya uzantısı ve buna karşılık gelen *.data klasörü ile “kütüphaneler” halinde gruplandırır. Bir kütüphaneye referans eklemenin birkaç yolu vardır: manuel olarak, içe veya dışa aktararak, başka bir EndNote kütüphanesinden kopyalayarak veya EndNote’tan bağlanarak. Program, kullanıcıya, ihtiyaç duydukları referans türünü (ör. kitap, kongre, makale vb.) seçebilecekleri bir açılır menüyü ve genelden (yazar, başlık, yıl) özele, referans türüne kadar değişen alanları içeren (özet, yazar, ISBN, çalışmanın yılı vb.) bir pencere sunar.

Çoğu bibliyografik veri tabanı, kullanıcıların EndNote kitaplıklarına referans vermelerine izin verir. Bu, kullanıcının birden fazla alıntı seçmesini sağlar ve kullanıcıyı alıntı bilgilerini ve özetleri manuel olarak girmek zorunda olmaktan kurtarır. Bazı veritabanları (örneğin, PubMed), kullanıcının alıntıları seçmesini, belirli bir format seçmesini ve bunları .txt dosyaları olarak kaydetmesini gerektirir. Kullanıcı daha sonra alıntıları EndNote yazılımına aktarabilir. EndNote yazılım programının kendisinden de kütüphane kataloglarını ve PubMed gibi ücretsiz veritabanlarını aramak mümkündür.

Akademik Sosyal Medya

a)Academia.edu

Akademi, akademik araştırmaları paylaşmak için bir sosyal media platformudur. Akademisyenler şimdiye dek 22 milyon kadar makale yüklemiş ve 31 milyon akademisyen, profesyonel araştırmacı ve öğrenci her ay Academia’da makale okumaktadır. Academia.edu’nun amacı, şimdiye kadar yazılmış her makalenin internette ücretsiz olarak erişilebilir olmasını sağlamaktır. Academia’nın hedefi, dünyadaki en hızlı ve en alakalı kağıt dağıtım sistemini kurmaktır. Bugün Academia.edu’nun algoritmaları günde yaklaşık 20 milyon makale önerisi yapmaktadır. Academia.edu’nun misyonu, dünyadaki araştırmaları hızlandırmaktır. Amaçları her alanda araştırmaları hızlandırmaktır. Mesela iklim değişikliğine bir çözüm bulmak; hastalıklara çare bulmak; gelişen yapay zeka uygulamalarını hayata sokmak. Tüm bu alanlarda ve diğerlerinde araştırmaları hızlandırmak istiyorlar.

Academia.edu kullanıcısı olarak yapabilecekleriniz şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir yazar tarafından alıntı yapıldığında, bahsedildiğinde, referans verildiğinde, teşekkür edildiğinde veya onaylandığında bildirim alın.
  • Milyonlarca makalemizin tam metnini ve alıntılarını arayın.
  • Araştırmanıza hızlı bir başlangıç yapmak için tüm ilgili makale gruplarını indirin.
  • Makalelerin özetlerini alın ve araştırma için zaman kazanın.
  • Alanınızda yeni burslar ve hibeler bulun.
  • Kaydedilmiş arama sorgularının otomatik raporlarıyla araştırmanızdan haberdar olun.
  • Profilinizi görüntüleyen kişilerin üniversitesini, unvanını ve konumunu görün.
  • Academia profiliniz tarafından desteklenen güzel bir kişisel web sitesine sahip olun.
  • Makalelerinizi kimlerin okuduğunu görün, araştırma ilgi alanları hakkında bilgi edinin ve iletişime geçin.

b)ResearchGate

Bilimsel topluluğunuzla bağlantı kurmaya yarayan ve Academia.edu’ya benzeyen bir sosyal medya platformudur. Bu platformda da araştırmanızı paylaşabilir, meslektaşlarınızla işbirliği yapabilir ve kariyerinizi ilerletmek için ihtiyaç duyduğunuz desteği alabilirsiniz. Buna ilave olarak, etkinizi ölçebilirsiniz. Çalışmanızı kimin okuduğuna dair derinlemesine istatistikler alabilir ve alıntılarınızı takip edebilirsiniz. ResearchGate topluluğundaki 20 milyon kadar araştırmacı, 190’dan fazla ülkedeki çeşitli sektörlerden gelmektedir ve bu akademik sosyal medya ortamında bağlantı kurmak, işbirliği yapmak ve çalışmalarını paylaşmak için ResearchGate’i kullanıyorlar.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler