18

Elsevier Dergileri Makalenizi Neden Reddetmiş Olabilir?

Bir makale yüksek kaliteli bir bilimsel dergiye yayınlanması için gönderildiğinde, baş editör tarafından görülmeden ve akran incelemesi için seçilmeden önce yoğun bir incelemeden geçer. Elsevier’de, yazıların yüzde 30 ila yüzde 50’si akran inceleme sürecine bile girmiyor. Elsevier’de her yıl 420.000’den fazla dergi makalesi kabul ediliyor ve yayınlanıyor.

Bir Elsevier dergisinde makale yayınlamak, makaleniz için doğru dergiyi bulmakla başlamaktadır. Hangi dergiyi seçeceğinizi zaten biliyorsanız, başlığı doğrudan bir dergi arama kutusuna girebilirsiniz. Alternatif olarak, makalenizin özetini bir dergiyle eşleştirebilirsiniz. Bu sistemde yayınlamaya en uygun dergileri kolayca bulmak için makalenizin başlığını ve özetini girmeniz gerekiyor. JournalFinder, makalenizi bilimsel dergilerle eşleştirmek için akıllı arama teknolojisi kullanmaktadır. Araştırma alanına özgü sözcükleri kullanarak size uygun dergileri sunmaktadır.

Amerikan Karbon Topluluğu’nun uluslararası dergisi olan Carbon’un baş editörü olan Dr. Peter Thrower,  Elsevier yazarlarına bazı bilinen hatalardan kaçınarak, hakemlerin, editörlerin ve dergi personelinin zamanını çalmayacak ve onları sıkıntıdan kurtarabilecek bazı önerilerde bulundu. Böylece çalışmalarınızın hataları ile değil de bilimsel içeriği ile değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Yazımızda bazı temel reddedilme sebeplerini sıralayacağız. Eğer Elsevier’den ret almak istemiyorsanız şuraya da göz gezdirmeniz de fayda var.

 

Elsevier’de Yayın Yapmak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

  1. Makalenize en uygun dergiyi bulun.

Araştırmanızı yayınlamak için en uygun dergileri bulun. Makalenizi JournalFinder aracını kullanarak eşleştirin, ardından her günlük hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Makalenizi en uygun dergiye göndermek üzere gerektiği şekilde hazırlayın.

Bir makalenin hazırlanmasında atılacak temel adımları özetleyen yayınlanmış hızlı kılavuzu bilgisayarınıza indirin. Gönderdiğiniz derginin özel “yazar rehberine” bağlı olmanız çok önemlidir. Bunu derginin ana sayfasında bulabilirsiniz. Yayıncılık süreci ile ilgili bilgileri yayınlama süreci kılavuzunda bulabilirsiniz. Bu kılavuz, yazarların hakları, etik ve intihal ile dergi ve makale metrikleri gibi konuları kapsamaktadır. Paylaşacak araştırma verileriniz varsa, hangi seçeneklerin size sunulduğunu öğrenin. Bunun için yazarların kılavuzunu okuduğunuzdan emin olun.

  1. Gönderinizi yapın ve gerekirse revize edin.

Çevrimiçi sistemleri kullanarak çoğu Elsevier dergisine gönderim yapabilirsiniz. Kullandığınız sistem, gönderdiğiniz dergiye bağlı olacaktır. İlgili başvuru sistemine, seçtiğiniz derginin Elsevier.com dergisi ana sayfasındaki “makaleni gönder” linkini kullanarak ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak, bir dergiye gönderim yapmaya davet edildiyseniz, size verilen talimatları izleyiniz. Bir kez makalenizi sisteme yükledikten sonra, makaleniz editör tarafından değerlendirilecektir ve eğer ilk adımı geçerse, alanınızdaki uzmanlar tarafından akran incelemesi için gönderilecektir. Seçtiğiniz dergide yayınlanmaya uygun görülmezse, editör, makale gönderim hizmeti yoluyla gönderinizi daha uygun bir dergiye aktarmanızı da önerebilir.

  1. Araştırmanızın durumunu takip edin.

Gönderdiğiniz makalenin hangi aşamada olduğunu izleyin. Gönderdiğiniz makalenin durumunu çevrimiçi olarak takip edebilirsiniz. Gönderinizi takip etmek için kullandığınız sistem, gönderdiğiniz sistemle aynı olacaktır. Gönderinizi takip etmek için gönderimden sonra aldığınız referans numarasını kullanın. Kabul edilen makalenizi de takip etmeyi ihmal etmeyin. Makaleniz yayınlanmak için kabul edildiğinde, Elsevier’in “Kabul Edilen Makalenizi İzleyin” hizmeti yoluyla bir referans numarası ve yayın durumunu izlemenizi sağlayan doğrudan bir bağlantı alırsınız. Ancak, bir bildirim almadan bile, makalenizin durumunu, makale referans numaranızı ve ilgili yazar soyadınızı girerek izleyebilirsiniz.

  1. Makalenizi çevrenizle paylaşın ve tanıtın.

Artık makaleniz yayınlandığında, araştırmanız için daha büyük bir etki elde etmesini sağlayabilirsiniz. Araştırmaları, başarıları ve istekleri daha geniş bir kitleyle paylaşmak, sizi bu alanda daha görünür kılacaktır. Bu, daha fazla itibar görmenize yardımcı olacak ve daha güçlü bir üne sahip olmanızı, araştırmanızı teşvik etmenizi ve kariyerinizde ilerlemenizi sağlayacaktır. Her yıl yayınlanan çok fazla yeni araştırma olduğundan, makalenizi aktif olarak tanıtmak çok önemlidir. Elsevier’in modül serisinde, çalışmanızın görünürlüğünü arttırmanıza yardımcı olacak bazı yararlı ipuçları bulabilirsiniz. Makalenizi yazarken dikkat etmeniz gereken SEO (arama motoru optimizasyonu) ve bazı diğer hususları bu modülden öğrenebilirsiniz. Ayrıca, Elsevier’in AudioSlides’i ile bulgularınızı aktarmanıza yardımcı olabilir. Modül sayesinde yazma aşamasında terfi için nasıl hazırlanılacağını, yayın sonrası yapabileceğiniz eylemleri ve başarınızı izlemek ve ölçmek için ipuçlarını bulacaksınız.

 

Elsevier Dergilerinde Makalenizin Başarısız Olmasının Başlıca Nedenleri

  1. Teknik taramada başarısız olmuştur. Yayınınız baş editöre gitmeden önce, makaleler teknik içerikleri ve kalitesi için kontrol edilir. Bu aşamada reddedilmelerinin ana nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
  • Makale intihal olduğundan şüphelenilen unsurları içeriyor olması veya şu anda başka bir dergide inceleniyor olması. Makalelerin veya makalelerin bölümlerinin yeniden yayınlanması, aynı anda bir veya daha fazla dergiye gönderilmesi veya izinsiz metin veya resimler kullanılması yasaktır.
  • Yazının tam olmaması; başlık, yazarlar, ortaklıklar, anahtar kelimeler, ana metin, referanslar ve tüm tablolar ve şekiller gibi temel unsurlardan yoksun olması.
  • İngilizcenin, akran değerlendirme süreci için yeterli olmaması.
  • Rakamların tam olmaması veya okuyacak kadar açık olmaması.
  • Makalenin, gönderildiği derginin Yazarlar Kılavuzuna uymaması.
  • Referansların eksik veya çok eski olması.
  1. Yazılanlar ve içerik derginin amaç ve kapsamı dışında kalmaktadır.
  • Mesela Carbon dergisi için, çalışılan materyal karbon içermesine rağmen materyalin karbon olmaması bir ret sebebidir.
  • Çalışmada kullanılan malzeme kapsama uysa da konunun bütünü tamamen farklı bir noktaya odaklanmış olabilir.
  • Yenilik içermemesi.
  1. Yazı veya çalışmanız eksiktir.
  • Makale sadece gözlemler içermektedir, ancak tam bir çalışma değildir.
  • Kısmi sonuçlar içermektedir ve detaylıca ele alınmamıştır.
  • Alandaki bazı çalışmalarla ilgili bulguları tartışmasına rağmen alandaki diğer önemli çalışmaları göz ardı etmektedir.
  1. Verinin prosedürlerinde veya analizinde bazı hatalar bulunmuştur.
  • Çalışmada net kontrol grupları (pozitif kontrol, negatif kontrol gibi) veya diğer karşılaştırma ölçütlerinin olmaması.
  • Çalışma, tekrarlanabilecek tanınmış ve alandaki bilinen ve bolca atıflanan prosedürlere uygun yapılmamış olabilir. Beklenen metodolojiye uymaması.
  • Analizlerin istatistiksel olarak geçerli olmaması veya alanın normlarına uymuyor olması.
  1. Sonuçların ve yorumun, makalenin geri kalanına dayanarak gerekçelendirilemez oluşu.
  • Argümanların mantıksız, yapılandırılmamış veya geçersiz olması.
  • Verilerin sonuçları desteklemiyor olması.
  • Sonuçların literatürün büyük bölümünü görmezden geliyor olması.
  1. Genellikle aynı yazarlardan gelen farklı bir makalenin küçük bir uzantısı halinde yeni bir makale derlenmesi.
  • Bulgular özgün değildir ve alanı ilerletmez.
  • Çalışma açık bir biçimde mümkün olduğunca çok makale yapmak için daha küçük parçalara doğranmış, aslında daha büyük bir çalışmanın parçasıdır.
  1. Makale pek çok dil hataları ile doludur ve neredeyse anlaşılmaz.
  • Dil, yapı veya rakamlar o kadar zayıf olabilir ki, liyakat değerlendirilemez hale gelebilir.
  • Bu gibi bir durumda, yazarların veya başyazarın ana dili İngilizce bile olsa, lütfen anadili İngilizce olan bir kişinin makalenizi okumasını sağlayın. Eğer yardıma ihtiyacınız olduğunuzu düşünüyorsanız, profesyonel yardım alın.
  1. Sıkıcılık.
  • Orijinal bir çalışma değildir, başka çalışmanın uzantısı halindedir veya alana özel değildir.
  • İşin arkasındaki esas soru, alanla ilgili değildir.
  • Eser, dergi okuyucuları için ilgi çekici değildir.
X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler