18

Mükemmel Bir Kişisel Beyan Yazısı Oluşturmak İçin 10 İpucu

Bir lisansüstü veya doktora programına başvuru yapmayı düşünüyorsanız, “personal statement” denilen kişisel beyanınızda neler söylemeniz gerektiğini bilmek ve başarılı bir kişisel beyan oluşturmak başvurunun en zor kısmı gibi gözükebilir. Ancak en önemli başvuru evraklarından biri de budur. Ne söyleyeceğiniz konusunda takılıp kalıyorsanız, kesinlikle bu konuda yalnız değilsiniz.

Kişisel beyan nedir?

Lisans programları için oldukça kişisel yazılan “kişisel beyanlar” doktora programlarına başvururken aynı kişisellikte yazılmaması gereken bir kompozisyondur. Özünde, bir lisansüstü programa kabul edilmek ve genellikle belirli bir kişi veya grupla çalışmak için hazırlanan yazılı bir argümandır. Bu nedenle, kişisel bir beyan birkaç iddiayı ortaya koymalı ve bu iddiaları, argümanı ikna edici kılan kanıtlarla garanti etmelidir. Bir kişisel beyan hazırlamanız gerekiyorsa “Bu programa neden başvuruyorsunuz?” ve “İlgi alanlarınız ve deneyimleriniz, belirlediğiniz program ve fakülteninkilerle nasıl uyumlu?” sorularını mutlaka yanıtlamanız gerekmektedir.

Kişisel beyan yazınızı yazarken size yol göstermesi için aşağıdaki sorulara cevap verecek bir genel taslak oluşturarak işe başlayabilirsiniz.

Neden bu alanda daha fazla araştırma yapmak istiyorsunuz? Bu alanda daha fazla çalışma yapmakla neden ilgilendiğinize dair nedenlerin bir listesini yazın. Alanla ne zaman ilgilenmeye başladınız ve şu ana kadar ne tür bilgiler edindiniz?

Neden bu üniversiteye başvurmayı seçtiniz? Kurumun size hitap eden belirli bir müfredatı, özel araştırma tesisleri ve ekipmanları veya ilginç araştırmaları var mı?

Kuvvetli yönleriniz nelerdir? Diğer adaylardan nasıl öne çıktığınızı göstermelisiniz. Akademik becerilerinizi ve yaratıcılığınızı öne çıkaracak ilgili projeleri, tezleri veya makaleleri vurgulayın. Varsa bilişim teknolojileri becerilerinizi, araştırma tekniklerinizi, ödüllerinizi veya ilgili eğitim deneyimlerinizi dahil edin.

Teknoloji transfer becerileriniz nelerdir? İletişim, ekip çalışması ve zaman yönetimi becerileri gibi aktarılabilir becerileri vurguladığınızdan emin olun. Bunların her birini belirli örneklerle nasıl gösterdiğinize dair örnekler verin.

Bu program kariyer hedeflerinizle nasıl uyumlu? Doktora programını tamamladıktan sonra izlemeyi planladığınız kariyer yolunu tam olarak bilmiyorsanız sorun değil. Gitmek istediğiniz yön hakkında fikir verebilirsiniz.

Kişisel beyan yazısı hakkına bilinmesi gereken diğer noktalar

Kişisel beyan yazınızı başvurduğunuz her programa ve departmana göre uyarlamalısınız. Seçimlerinizin her biri için neyin benzersiz olduğunu öğrenmek için araştırmanızı yapmanız ve bu belirli programın nasıl öne çıktığını vurgulamanız önerilmektedir. Adından da anlaşıldığı üzere kişisel bir yazı yazmalısınız. Benzersiz güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı sergilemelisiniz.

Programa başvurmak için kişisel kararlarınızı nelerin etkilediğini açıklamalısınız. Daha spesifik olmanız ve örnekler sağlamanız iyi olur. “İyi bir bilim adamı” olduğunuzu söylemek yetmez. Önceki araştırma deneyiminize, tamamladığınız projelere ve öğrendiğiniz teknik becerilere ilişkin örnekler vermelisiniz. Kariyerinizde herhangi bir zorluğun üstesinden nasıl geldiğinizi açıklayabilirsiniz. Tüm bunları kısaca (yaklaşık 700 kelime; 1-2 sayfa) hazırlamalısınız. Nasılsa kısa, yazıyı yazmak kolay gibi düşünebilirsiniz, ancak genelde beklenilenden çok zaman almaktadır. Bu nedenle, güçlü ve iyi yazılmış bir ifade için kendinize bolca zaman vermelisiniz. Ayrıca, yazım, dil bilgisi ve kelime bilginize de odaklanmalısınız. İyi dil bilgisi ve kelime bilgisine sahip iyi yazılmış bir kişisel beyan sunmak doktora başvurunuzu oldukça güçlendirecektir. Tüm bunları yaparken akıcı, somut, kısa ve öz cümleler yazmaya dikkat edin ve süslü dilden kaçının.

On maddede mükemmel bir kişisel beyan yazısı oluşturabilirsiniz

Aşağıda, doktoraya başvurmak isteyenler için kişisel beyanlarını yazma konusunda önemli ipuçları verilmiştir.

  1. Kendiniz hakkında konuşun: Bize kendinizden bahsedin. Bu kompozisyonun tüm amacı, başvurunuzu değerlendirecek kişi veya kişilere kim olduğunuzu söylemenizdir. Yazınız, entelektüel gidişatınızı ve eğitiminizi ilerletme kararına nasıl ulaştığınızı içtenlikle aktarmalıdır. Üniversiteye ve fakülteye böylesine parlak beyinler altında çalışmanın ne kadar önemli olduğunu ve onlar ile çalışmak isteyip bundan ne kadar onur duyacağınızı söyleyerek boşa zaman harcamayın; zaten bu beyanı okuyanlar tahmininizi elbette ki düşünüyorlar. Bu beyanı sizden isteyenler sadece gerçekten kim olduğunuzu bilmek istiyor.
  2. Nedenlerinizi açıklayın: Sırasıyla şu soruları cevaplayın: Neden bu dereceyi almak istiyorsunuz? Neden bu alana odaklanmak istiyorsunuz? Neden özellikle bu üniversitede okumak istiyorsunuz?
  3. Uygunluğunuzu gösterin: Beyanınızı okuyacak kişilere programlarına nasıl uyduğunuzu anlatın. Bunu yaparken şu soruyu cevaplayabilirsiniz: Neden bu program için uygunsunuz? Yukarıda bahsettiğimiz birinci maddede başvurduğunuz programdaki öğretim üyelerine övgü yağdırmaktan kaçınmanız gerektiğini söylemiştik, ancak bu madde kapsamında ise program hakkındaki bilginizi göstermeniz gerekiyor. Başvurmayı istediğiniz program hakkında derinlemesine bir araştırma yaparak bilgilenmeniz işinize yarayacaktır. Bu tür bilgilere programın web sitesine erişerek veya programdaki kişilerle doğrudan konuşarak elde edebilirsiniz. Yazınız, üniversitenin araştırma olanakları hakkındaki bilginizi ve sizin ve ilgi alanlarınızın bunlara nasıl uyduğunu göstermelidir.
  4. Entelektüel merakınızı gösterin: Hangi fikirler ve sorular sizi heyecanlandırıyor? Araştırma yapmaktan gerçekten zevk alıyor musunuz? Neden? Başvurunuzu okuyacak kişilere entelektüel merakınızı gösteren bazı gerçekçi örnekler verin.
  5. Öğretmeye odaklanmayın: Doktora programları, yüksek kaliteli ve bağımsız araştırma yapmanız için sizi eğitmekle ilgilidir. Temel amaç budur. Tabi ki doktora ünvanına sahip olduğunuzda bir üniversite eğitmeni olmaya da hak kazanmış olacaksınız. Ancak henüz yolun başındayken ve başvuru için kişisel beyan yazınızda, birincil hedefiniz olarak öğretme sevgisine vurgu yapmak zararlı olabilir. Sonuçta, öğretim, doktora programınızın bir parçası olabilir veya olmayabilir ve esasında fakültedekiler sizin araştırmaya odaklandığınızı görmek isteyeceklerdir.
  6. Araştırma deneyiminizden ve beceri setlerinizden bahsedin: Sahip olduğunuz ilgili deneyim ve becerileri vurgulayarak kabul komitesine yardımcı olun. Özgeçmişinizde bahsedilmiş olsa bile yazınızda herhangi bir araştırma deneyimine işaret ettiğinizden emin olun. Bu tür bir deneyim, herhangi bir bağlamda, ilgi alanlarınızı ve becerilerinizi göstermenize yardımcı olur. Ayrıca, bilgisayar programlama (C ++, Python, vb.), yazılım (SPSS, MATLAB, STATA, vb.) ve yazarlık gibi araştırma grubu için sahip olabileceğiniz diğer ilgili becerilerden de bahsettiğinizden emin olun. Yazarlık veya yazma kabiliyetiniz için şimdiye dek aldığınız her türlü takdiri vurguladığınızdan emin olun; çünkü yüksek düzeyde yazma becerileri doktora seviyesindeki başvurular için önemli bir artıdır.
  7. Geçmiş “sorunları” doğrudan ele alın: Eğer başvuru sırasında kayıtlarınızda düşük notlar, üniversite programından ayrılma veya diğer sorunlar gibi herhangi bir “siyah soru işareti” varsa, yazınızda bu başlıklara değinmeniz şiddetle tavsiye edilir. Çünkü kabul komiteleri, bir konuyu saklıyor veya bunlardan kaçıyor gibi göründüğünüzü hissettiğinde size iyi tepki vermeyeceklerdir. Başarısızlık, araştırmada yaygın bir olaydır ve kötü bir şey olarak algılanmamalıdır. Aksine, bu gibi durumlarda nasıl başarılı bir şekilde toparlandığınızı göstermek sizin için iyiye işarettir.
  8. Düzeltme, düzenleme, yeniden düzeltme, düzenleme, ve tekrar düzeltme ve düzenleme: Şaşırtıcı bir şekilde, sık sık yazım hataları, zayıf dilbilgisi içeren, farklı bir üniversiteye veya başvuru komitesine hitap eden ve aslında kolayca düzeltilebilecek diğer birçok hatayı içeren özensiz yazılmış başvuru beyanları olmaktadır. Başkalarından bu yazıları sizin için yeniden okumalarını isteyin. Özensiz bir kişisel beyan, maalesef özensiz bir araştırmacı olacağınızı gösterir ve başvurunuzu olumsuz etkileyecektir.
  9. İş deneyiminize çok fazla odaklanma konusunda dikkatli olun: Başvuru yaptığınız alanda iş deneyiminiz varsa, bunun doktora programlarına başvururken her zaman yardımcı olmadığını lütfen unutmayın. İş deneyiminizi motivasyonunuz ve ilgili araştırma konularıyla güzel bir şekilde ilişkilendirebilirseniz, harika! Bunu yaptığınızdan emin olun. Lütfen unutmayın ki 5, 10 veya 15 yıllık iş deneyimine sahip olmak sizi mükemmel bir çalışan veya yönetici yapabilir, ancak bu her zaman akademik araştırma ortamına uygunluğunuz anlamına dönüşmez.
  10. Kişisel beyan yazınızı referanslarınız ile paylaşın: Doktoraya başvuru sürecinizde beyan mektuplarınızı referanslarınızı alacağınız kişiler ile paylaştığınızdan emin olun. Bu, sizin için daha güçlü destek mektupları yazmalarına yardımcı olacaktır ve söylediklerinin sizin söylediklerinizle tutarlı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca, yazınızı yeterince erken tamamladıysanız, referanslarınızdan geri bildirim istemek de oldukça mantıklıdır ve başvurunuzu güçlendirmek hususunda çok işinize yarayacaktır. Elbette ki zamanları olmayabilir, ancak çoğu referans veren öğretim üyesi, yeterli bilgi ve zaman verilirse eski öğrencilerine yardım etmeye oldukça isteklidir.
X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler