18

Neden Araştırma Makalesi Satın Almamalısınız?

Günümüz koşullarında hazır ödevler, tezler ve araştırma makaleleri satın almak internette sadece bir iki tuşa basmanıza bakıyor. Ancak tabii özellikle akademi ve bilim dünyasında hazır makale satın alıp yayınlamak oldukça ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Lafı fazla uzatmayalım, işte hazır bir çalışma satın almayı aklınızdan bile geçirmemeniz için 10 neden:

1. Eser Hırsızlığı: İntihal olarak da adlandırılan eser hırsızlığı tam anlamıyla bir akademik suçtur. Eser hırsızlığı farklı şekillerde karşınıza çıkabilir. En kısa ve açıklayıcı tanımı size ait olmayan bir çalışmayı sanki siz yapmışsınız gibi yayınlamaktır. Bunun cezası bulunduğunuz yere göre değişebilir. Fakat her akademik kurumun intihali önleyici bazı önlemleri vardır.

2. Yakalanma riski: Evet, kısa ve net söylemek gerekirse yakalanacaksınız! Öğretmenleriniz veya danışmanlarınızı kandırmak hiç kolay değildir. İnanın kendileri sandığınızdan çok daha zeki insanlardır. Bir makaleyi sizin yazıp yazmadığınız hocalarınız tarafından oldukça kolay anlaşılabilir. Daha ilk paragraftaki yazı tarzından sizi yakalayabilirler. Unutmayın, bu insanlar bilimsel araştırma için yaşıyorlar. Onları kandırmaya çalışmayın sakın.

3. Araştırmanın güvenilir olmaması: Özellikle internetten indirdiğiniz hazır bir yazı güvenilir olmama riski taşıyor. Kaynağınız tabii ki size bu araştırmanın özgün ve güvenilir olduğunu söyleyecektir. Fakat buna inanmayın çünkü bu tamamen bir reklam çalışması. Gösterdikleri kaynaklar sahte olabilir, araştırma baştan savma olabilir. Kısacası her şey olabilir.

4. Makalelerin herkese satılması: Satın aldığınız makale sadece size özel mi sanıyorsunuz? Bir kez daha düşünün. Sizden önce kaç kişi daha aynı çalışmayı indirdi ve hocasına götürdü acaba? Sanırım başınıza gelebilecek en kötü şey, hocanıza daha önce gördüğü bir çalışmayı özgün bir çalışma diye götürmek olacaktır.

5. Hocanın isteklerine uymaması: Satın aldığınız araştırma büyük ihtimalle hocanızın belirlediği kıstaslara uymayacaktır. Çünkü hocalar genellikle araştırmaların konularını öğrenciler kopya çekmesin diye daha spesifik kelimelerle belirlerler.

6. Yazılım tarafından yakalanma riski: Şu an piyasada intihali teşhis edebilen birçok yazılım var ve bir çalışmanın kopya olup olmadığını anlamak artık çok kolay. Çoğu akademik kurumun bu amaç için araştırmalarınızı internetteki binlerce makale ile kıyaslayan yazılımları var.

7. Makalelerin bölüm bölüm yayınlanması: Hazır makale yazan kişiler genellikle aynı cümle veya paragrafları farklı çalışmalarda da kullanırlar. Bu tarz makaleler orijinal olarak satılabilir fakat başka çalışmalardan bölümler içerdiği için yazılımlar tarafından hemen yakalanırlar.

8. Pahalıya mal olması: Bu konuda fazla söze gerek. Yüzlerce lira harcayıp bu kadar riske girmek sizce mantıklı mı?

9. Bu riske değmez: Eğer bir şekilde intihal yani kopya eserden yakalanırsanız bu sizin sicilinize işlenir. Bu bir kez gerçekleştiği zaman ise artık geriye dönüş yoktur. Tüm geleceğiniz boyunca yakanızı bırakmayacaktır.

10. Hiçbir şey öğrenmeyeceksiniz: Evet, gerçekten hiçbir şey öğrenmeyeceksiniz! Eğer gerçekten kopya çekiyorsanız kendinizi aldatıyorsunuz demektir. Hayatınız boyunca önünüze birçok engel çıkacak bunların hepsini hazır makale satın alır gibi geçiştiremezsiniz, engeller bir gün ayağınıza dolanır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler