18

Kitle Fonlaması Bilimsel Araştırmalar İçin Kullanılabilir Mi?

 

“Crowdfunding” kelimesini sanırım duymayan kalmamıştır. Türkçede kitle fonlaması olarak da adlandırılan bu yeni para toplama modeli birçok girişimciye yeni dünyaların kapılarını açtı. Sanat projelerinden teknolojik donanımlara kadar aklınıza gelen her türlü şey için para toplayabileceğiniz kitle fonlaması siteleri günümüzde hayli popüler. Kitlesel fonlama, projenize fon bulma ve geleceğinizi inşa etme konusunda sessiz bir devrim başlattı demek abartılı olmaz.

Finansal kriz zamanlarında fon muslukları kısılıyor. Yapılan kesintiler yüzünden de çoğu araştırma çalışması durduruluyor veya erteleniyor. Kitle fonlamasının bilim dünyası için yarattığı fırsat da böyle durumlarda ortaya çıkıyor. Her konuda kullanılan bu para bulma yöntemi neden bilimsel araştırmalar için de kullanılmasın ki?

Kitle fonlaması sitelerinde genelde siz bir proje önerisi getirirsiniz, insanlar da bunu beğenirse para verirler. Topladığınız para istediğiniz rakama ulaşınca da fon toplama işi biter. Bundan sonra ise top sizdedir. Verilen paranın karşılığında, vaat ettiklerinizi yapmanız beklenir. Peki, eğer bir bilimsel araştırma için para topluyorsak da bir şeyler ortaya koymamız gerekir mi? İnsanlar sadece insanlık için, karşılık beklemeden bu parayı vermez mi?

Bilim tutkunları hiç de az değil

İnsanlar karşılık beklemeden bir şeye para verirlerse bu aslında bağış olur tabii. Bilimsel araştırmaların fonlanması da daha çok bağışlarla oluyor. Aslında kitle fonlaması kavramı içine girse de siz onlara sağlanan fon karşılığında bir şey veremiyorsunuz. Bilimsel araştırmalar için oluşturulan bazı kitle fonlaması siteleri de şüphe uyandırabilecek bu duruma bazı çözümler geliştirmiş. Örneğin diyelim sadece bilimsel deneylere fon toplamak için kurulan experiment.com sitesinde bir bilimsel projeye bağış yaptınız. Eğer proje hedeflediği miktarı tutturursa siz de ödüllendiriliyorsunuz. Nasıl mı? Deneylere katılarak. Parayı verdiğiniz bilimsel çalışma sizin önünüzde yapılıyor. İsterseniz deneylere katılabilir, isterseniz online olarak takip edebilirsiniz. Yani size bu araştırmanın bir parçası olma şansı veriliyor.

İncelemek isteyenler için aşağıda sadece bilimsel araştırmalar için kurulmuş bazı kitle fonlaması sitelerini verdim.

Yeni deneyler yapıp bilimsel keşiflere imza atmanız için gerekli parayı sağlayabileceğiniz önemli bir kitle fonlaması sitesi.

Petridish.org kamudan veya diğer destekçilerden yeterli parayı bulamayan bilimsel araştırmacılar için kurulmuş bir site.

USEED, üniversitelerin mevcut lisansüstü yönetim sistemlerini birbirine bağlıyor. Bu sitede öğrenciler, öğretim üyeleri ve personel “deneyimsel öğrenme” projeleri için fon arıyor.

Consano tıbbi araştırmalara fon oluşturmak için kurulmuş. Site araştırma projeleri listeliyor, hastaların ve destekçilerin uygun buldukları projeye bağış yapmalarına imkân sağlıyor.

Bilimsel projelere finansal katkı yapacak kişi sayısı hiç de az değil. Daha bu sürecin başında olsak da kitle fonlaması yöntemi gelecekte bilimin nasıl ve hangi yollarla yapılacağını ciddi bir şekilde etkileyecek gibi görünüyor.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler