Araştırmacıların Makale Keşfedilebilirliğini Artırmanın 5 Yolu

This article is also published in English, Portuguese, Spanish, and Russian languages.

Bu yazımızda sizlere araştırmacıların makalelerinin keşfedilebilirliğini artırmasının öneminden ve nasıl bunu yapabileceklerinden bahsedeceğiz. Yazımız genel ve bilimsel arama motorlarında indekslenmenin önemine kısaca değinecek, anahtar kelimelerin etkili kullanımının, makaleleri çevrimiçi bulmada ne kadar yardımcı olduğunu açıklayacak, arama motoru dostu anahtar kelimeler oluşturmak için bazı stratejileri listeleyecek, yapılandırılmış verilerin çevrimiçi makalelerin keşfedilebilirliği üzerindeki etkisini vurgulayacak, kolay keşif için benzer içeriği birbirine bağlamanın önemi hakkında bilgiler verecek ve bunu yapmanın en iyi yollarını önerecek. Ayrıca, makale indeksleme sonuçlarını optimize etmek için bazı stratejileri tartışıp en iyi sonuçları elde etmek için temel indeksleme gereksinimlerine değinecek. Son olarak da makalenizi sosyal medya platformları ve internet tabanlı araçları kullanarak yayınlamak için bazı ipuçları paylaşacağız.

Makalelerinizin keşfedilebilirliğini nasıl arttırmalısınız?

Haftalar, aylar ve hatta yıllarca üzerinde çalıştığınız akademik bir makalenin yayınlanması önemli bir başarı olsa da, makalenizin daha geniş topluluklar tarafından fark edilmesini sağlamak çok daha zor bir iştir. Çalışmanız, gereken ilgiyi gördüğünde başkaları tarafından alıntı yapılacak ve böylece de araştırmanızın etkisi git gide artacaktır. Neyse ki, makalenizin doğru miktarda bildirim almasını ve okuyucularınız için kolayca tüketilmesini ve düşündürücü olmasını sağlamak için atabileceğiniz birkaç küçük adım var. Makalenizi yazarken ve düzenlerken aşağıdaki ipuçlarını kullanmanızı ve mümkünse verileri derlemek ve içeriği yeniden yazmak için kendinize yeterli zaman sağlamanızı öneririz.

Belirli bir hedefle başlayın

Çalışmanızın önemini ifade etmek için hem net bir özet hem de dikkat çekici bir başlık oldukça önemlidir. Eğer özetiniz iyiyse ve çalışmanızın amacını hızlı bir biçimde okuyucuya iletiyorsa, onlara çalışmanızla ilgili olup olmayacaklarını belirlemelerine yardımcı olursunuz. Bununla birlikte, eğer başka alanlardan okuyucuları da makalenize çekmeye çalışıyorsanız, özetinizin ilk birkaç cümlesini okuduklarında kafalarının karışma ihtimalinin önüne geçmenizde yarar var. Bu nedenle, çalışmanızın öneminin karşı tarafa etkili bir şekilde aktarıldığından emin olmanız gerekir.

Sonuçlarınızın önemini ve tekrar üretilebilirliğini vurgulayın

Okuyucunuzun dikkatini çekmek için makaleye yeni bir kavramla başlamak çok önemlidir, çünkü onlara okumaya devam etme ve çalışmanızı başkalarıyla paylaşma motivasyonu verir. Daima çalışmanızın etkisi ve potansiyel ilgisi hakkında konuşun. Asla okuyucunun konuyla ilgisinin tam olduğunu ve okuduklarını hemen anlayacağını varsaymayın. Çalışmanızın nasıl yeniden üretilebileceğini ve diğer konu alanlarını nasıl etkileyebileceğini net olarak belirtin. Disiplinler arası çalışmaların çok daha büyük etki alanına ve yayılıma sahip olduğunu unutmayın. Yüksek bir doğruluk seviyesinde yazmaya devam ederken, makalenizi aşırı katı bilimsel jargondan uzak tutmaya çalışın ki bu sayede makalenizi okuyan kişiler anlayabilsin ve makalenizi paylaşabilsin. Makaleniz üzerinde sürekli çalışmaktan hatalarınızı veya eksiklerinizi görmemeye başlarsınız (tünel vizyonu). Eğer böyle olduğunu düşünüyorsanız, bir miktar ara verin ve daha sonra yeniden yazmaya başlayın. Bir meslektaşınızdan makaleyi okumasını isteyin ve bazı ana noktaları kolayca özetleyip özetleyemeyeceklerini görün.

Yazınızın organizasyonu ve yapılandırılması hakkında işinize yarayacak önemli detaylar

Çalışmanızı yazarken aşağıdaki adımlar mutlaka akılda tutulmalıdır:

Şekiller ve tablolar: Verilerinizi uygun bir şekilde göstermek için şekil ve tabloların kullanımı oldukça kritik bir iştir. Genel olarak, gerçek deneysel sonuçlar için tablolar kullanılırken, deneysel sonuçları önceki çalışmaların sonuçlarıyla veya hesaplanmış ve teorik değerlerle karşılaştırmak için şekiller kullanılır. Şekil ve tablo göstergelerinizin kendinden açıklamalı olduğundan yani sonuçları bir bakışta anlattığından emin olun.

Yöntemler: İncelemeler, eksik veya yanlış yöntemlerin dahil edilmesini eleştirdiği için genellikle reddedilir ve bu yöntemler bölümü, araştırmanızı yeniden oluşturma sürecinde kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, araştırmanıza başlarken bu bölümün olabildiğince tekrar edilebilirliği yüksek bir şekilde yazıldığından emin olun. Alanınızda uzman olmayan kişilerin dahi yöntemlerinizi tekrar edebilir olması gerekmektedir.

Sonuçlar: Birçok akademik dergi, ikincil öneme sahip olan verileri okuyucu kitlesine iletmek için destekleyici bilgiler ekleme imkanı sunar (supporting information denilen kısım). Yayınlayacağınız makale için bu veriler paylaşmaktan çekinmeyin ve lütfen farklı bir makale yazmak için bu veri saklamayın. Böyle bir durum sonucunuzun çok belirsiz olmasına yol açabilir ve okuyucular tarafından anlaşılmayan sonuçlara ve anlam karmaşasına neden olabilir.

Tartışma: Bu bölümde sonuçlarınızı tekrar etmekten kaçının ve yayınlanan diğer literatür çalışmalarının sonuçlarını sizinkiyle karşılaştırmayı deneyin. Araştırmanızın ne kadar etkin olduğunu ve kalitesini var olan diğer araştırmalarla karşılaştırmak daha iyi olacaktır.

Yukarıdaki bölümlerin her birisi için içerikleri hazırladıktan sonra sırasıyla Sonuç, Giriş, Özet ve son olarak da Başlık ile devam etmelisiniz. İlk literatür incelemeniz sırasında, giriş ve sonuçlar kısımlarında alıntılayacağınız en az 30 makale belirleyip kullanmalısınız. Ayrıca, hedef derginizi seçtiyseniz, yayınlamak için tercih ettikleri referans stilini kontrol edin. Bu adımları izlerseniz, içerikteki boşlukları kolayca belirleyebilecek ve makaleyi hedef derginize gönderme olasılığınızı rahatça değerlendirebileceksiniz.

Genel ve anlaşılır bir özet tercih etmelisiniz

Makalenizin özeti, 400 ila 600 kelime arasında olmalı (hedef derginin kurallarına göre değişmekle birlikte) ve ilgilenen okuyucuların çalışmanızın tüm ayrıntılarını bulabileceği şekilde yayınlanmalıdır. Özeti meslektaşlarınızla paylaşarak bakış açınızı ifade edip etmediğini ve hedef kitleniz için uygun olup olmadığını kontrol edin.

Sosyal medyayı doğru kullanmalısınız

Sosyal medya, makalenizi geniş kitlelere ulaştırmanın harika bir yoludur, ancak bu paylaşım yapmayı basite almayın. Tek bir durum güncellemesi yapmak gibi düşünülmemelidir. Araştırmanızı okumakla ilgilenebilecek potansiyel çevrimiçi topluluklara ulaşmak için ve dikkat çekici bir paylaşım yapabilmek için biraz çaba sarf etmeniz gerekir. Editörleri ve bilimsel gazetecileri takibe almak ve makaleniz yayınlanmadan önce onlarla iletişim kurmak, size zamanı geldiğinde makalenizi tanıtma şansı verir. Şimdiden bu önemli ilişkileri kurmaya başlamalısınız. Ayrıca, üniversitenizde bir basın bürosu varsa, son çıkacak makalenizin duyurusunu bir basın bülteni aracılığıyla çalışma arkadaşlarınız ile paylaştığınızdan emin olmak için onlarla bağlantı kurmalısınız. Basın bülteninizin yayın tarihinizden birkaç gün önce yazıldığından emin olun, böylece basın bülteni ekibi bu sürümü hemen paylaşıma çıkarabilir.

Daha fazla insanın işinizi bulmasını istiyorsanız, hedef kitlenizi düşünün. Kim olduklarını öğrendikten sonra onlara nasıl ulaşacağınızı düşünün. İnternette nerede vakit geçiriyorlar? Ne tür çevrimiçi alışkanlıkları var? Çalışmanızı nerede tanıtacağınıza karar vermenize yardımcı olması için bu bilgileri kullanın. Alanınızdaki diğer araştırmacıların kullandığı stratejiye de bakabilirsiniz. Altmetric yer imini tarayıcınıza yükleyin. Ardından, alanınızdaki bir kağıda gidin ve Altmetric simit üzerine tıklayın. Bu size halkın makaleyi nerede tartıştığı hakkında ayrıntılar verecektir. Çalışmanızı tanıtmak için benzer kanalları kullanın.

Çevrimiçi topluluklar harikadır ancak gerçek hayatta da etkileşimde bulunmayı unutmayın. İşinizle ilgilenebilecek bir kulüp veya topluluk var mı? Toplantılarından birinde konuşma veya seminer vermeye gönüllü olun. Seyirciler anahtarınızdır. Sunumunuzun izleyicilerinize açık olduğundan emin olun. Bir konferansta verileri nasıl sunduğunuz, bilimle ilgilenen ancak resmi bir eğitimi olmayan insanlarla konuşma şeklinizden farklıdır.

Her makalenin düz bir İngilizce özetini oluşturun. Bu, her makaleyi daha az korkutucu hale getirecek. Ayrıca, insanların makalenin tamamını okumak isteyip istemediklerine karar vermelerine de yardımcı olacaktır. Bu özeti ait olduğunuz bir bloga veya tartışma grubuna gönderin. Bir bilim muhabiri görürse, röportaj için sizinle iletişime geçebilir.

Araştırmanızı daha fazla insanın okumasını sağlamanın başka yolları nelerdir?

Şu anda mevcut çok sayıda yayınlanmış araştırma makaleleri var ve bu, hedef kitlenizin akademik araştırmanızı bulmasını zorlaştırır. Araştırmanızı teşvik etmek bu nedenle çok önemlidir. Kalabalıktan sıyrılmanıza yardımcı olmak için mutlaka bir ORCID profili oluşturmalısınız. Bu, adınızı veya kurumunuzu değiştirseniz bile başkalarının sizi bulmasını sağlayacaktır. DOI gibi araştırma tanımlayıcıları faydalı olabilir. Makalenize olan ilgiyi izlemek için kullanılabilirler. Hangi hashtag’lerin gerçekten popüler olduğunu belirlemek için Hashtagify‘ı kullanın. Popüler bir hashtag kullanmak, insanların işinizi bulma olasılığını artırır.