18

Editör Yorumlarına Nasıl Cevap Vermelisiniz?

Akademik yayıncılıktaki önemli süreçlerden biri de yazarların eleştirilere verdiği cevaplardır. Eğer araştırmanızı yayınlanması için bir dergiye veya yayıncıya gönderdiyseniz, oradaki editörler yazdıklarınızı gözden geçirecekler ve kendi yayın politikalarına göre bazı yorumlar ekleyerek size geri döneceklerdir. Sizin yapmanız gereken ise bu yorumlara detaylı bir şekilde cevap vermek ve istenilen değişiklikleri yapmaktır. Buradaki amaç yazar olarak yorumlara değer verdiğinizi ve yapılan eleştiriler üzerinde detaylı bir şekilde düşündüğünüzü göstermektir. Zaten dergi editörleri de sizden bunu beklemektedir.

Eleştirilere cevap vermeden önce şunu düşünmeniz faydalı olacaktır: Yayıncı sizin araştırmanız için zaman ayırmış, onu okumuş, üzerine notlar ekleyerek size göndermiştir. Bunun karşılığında, sizin yapmanız gereken ilk şey ona cevap verirken olabildiğince nazik olmaktır. Saygısız ve hırçın bir tonda yazılmış cevaplar, editörlerin hakkınızdaki görüşlerini olumsuz etkileyebilir.

Cevaplarınızı yazarken öncelikle şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Saldırgan ve savunmacı bir dil kullanmayın.
  • Bir editörün yorumunu, başka bir editörün yorumuyla karşılaştırmayın.
  • Aynı fikirde olduğunuz yerlerde, ‘’Güzel bir noktaya değinmişsiniz’’ veya ‘’Bu yoruma kesinlikle katılıyorum’’ gibi onay cümleleri kurun. Bu onların da hoşuna gidecektir.
  • Öneriler için teşekkür etmeyi unutmayın.
  • Her cevap için bir numara ekleyin.
  • Hiçbir yorumu atlamayın ve hepsine cevap verdiğinize emin olun.

Detaylı cevaplar verin

Yukarıdaki maddeleri daha da açacak olursak, eğer yazarken kibar bir dil kullanıyorsanız, ikinci önceliğiniz cevapları detaylı bir biçimde yazmak olacaktır. Yorumların katıldığınız noktalarına yukarıda bahsettiğimiz gibi onaylayıcı cümleler yazabilir ve gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Asıl dikkat etmeniz gereken kısım ise katılmadığınız noktalardır. İşte burada, kendi görüşlerinizi detaylı bir şekilde açıklamalısınız.

Akademik bir yazar için editörlerin yorumlarını okumak oldukça can sıkıcı bir iş olabilir. Fakat aynı fikirde olmadığınız noktaları belirtmeniz önemlidir. Kendi bakış açınızdan, yapılan yoruma neden katılmadığınızı açıklamanız sizin için yararlı olacaktır. Burada yine uygun bir dil kullanmaya dikkat edin. Bir anlık öfkeyle suçlayıcı cümleler yazmanız, daha sonra telafi edilmesi güç sonuçlar doğurabilir. Cevap yazarken sakin kalmaya çalışın ve en az iki-üç kez yazdıklarınızı düşünün ve okuyun. Eğer editörün yorumlarını çürütmek istiyorsanız, kibar bir şekilde nokta atışı yapmanız gerekebilir.

Detaylı cevap verirken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da yaptığınız değişiklikleri net bir şekilde ortaya koymanızdır. Yapılan en büyük hatalardan biri, yazarın yaptığı değişiklikleri düzgün bir şekilde ifade etmemesidir. Çünkü editörler onlarca araştırma arasında sizin yaptığınız değişiklikleri satır satır takip edemeyebilir. Bu yüzden kullanılabilecek en kolay ve etkili yöntem, yorum eklenen noktaları kopyalayıp yaptığınız değişiklikleri onun altına tekrar yazarak belirtmektir. Örneğin düzeltmeleri yaparken “Şu sayfadaki şu satırlara yapmış olduğunuz yorumları şu şekilde düzelttik” şeklinde belirtirseniz, hem editör hem de sizin her şey çok daha kolay olur.

Son olarak, her yoruma cevap verdiğinizden emin olun. Bunun ne kadar sık yapılan bir hata olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Çünkü araştırmalar çoğu zaman uzun metinlerdir ve onların arasında bazı yorumları atlamak hiç de zor değildir. Bu yüzden mutlaka cevap vermeye başlamadan önce yorumları numaralandırın ve kendinize bir kontrol listesi hazırlayın. Ardından sırasıyla kendi yorumlarınızı ekleyin ve yapmanız gereken değişiklikleri yapın. Ardından listeyi takip ederek bütün yorumlara cevap verip vermediğinizi pratik bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Unutmayın, cevap vermeyi unuttuğunuz bir yorum araştırmanızın tekrar size geri dönmesine neden olacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler