18

Bittiğini Nasıl Anlarım?

Bilimsel veya akademik bir araştırma yapmanın ve bunu kaleme almanın başlı başına nasıl zorlayıcı bir süreç olduğunu bu blogda sayısız makalede anlattık. Özellikle yazma konusu hakkında birçok ipuçları verdik ve taktikler gösterdik. Fakat iş burada da bitmiyor. Bir de çalışmanızı bitirebilmek gibi zor bir konu sizi bekliyor. Zaten başlamak için o kadar zorluk çektik başladı mı biter gibi kelimeleri şimdiden söylemeyin çünkü bitirmek bazen çok daha zor olabiliyor. Daha doğrusu şöyle söyleyelim bitirdiğinizi anlayabilmek çok daha zor olabiliyor!

Araştırmayı tamamen bitirme sürecini yazmak ve düzenlemek olarak düşünmelisiniz. Makalenizi ve tezini yazdıktan sonra sıra düzenleme işine geliyor ve işler de bu noktada karışmaya başlıyor. Çünkü çoğu zaman düzenlemeyi ne zaman bitirebileceğinizi bilemiyorsunuz. Küçük küçük binlerce düzenleme yaparak sonsuza kadar bu süreci sürdürebilirsiniz, bu yüzden burada vereceğimiz ip uçlarına dikkat edin.

En son düzenleme
Çalışmayı tamamen yaptınız ve son düzenleme haricinde her şeye hazırsınız. Şimdi en son final düzenlemesi (editlemesi) için yapmanız gereken, bariz olarak gözüken ve yazarken gözden kaçırdığınız gramer ve yazım hatalarını bulmaktır. Bunun için tüm araştırmayı bir veya iki defa sakin ve yavaş bir şekilde okuyun. İkiden fazla okumayın çünkü fazla okumak yeni bir şey görmenizi sağlamayacak aksine doğru bildiklerinizden de şüphelenmenize neden olacaktır. Ardından bir meslektaşınıza ya da profesyonel bir düzeltmene kontrol ettirin. Çalışmanızı bu aşamalardan geçirmeniz yeterlidir. En çok yapılan hata düzeltme kısmında araştırmacıların sonsuz bir döngü içine girmeleridir. Siz kendinizi bu girdaba kaptırmayın.

Sonsuzluk ve ötesi
Dediğimiz gibi düzeltme işi her an kontrolü kaybedebileceğiniz bir iştir. Eğer bariz hatalardan sonra cümle ve paragraf yapısında ufak ufak değişiklikler yapmaya başladıysanız hemen durun. Çünkü artık sonsuz döngüye girmiş ve düzgün olan cümleleri de tekrar düzeltmeye çalışıyorsunuz demektir. Bu sonu gelmeyen bir süreç olabilir bu yüzden geri çekilin ve bir nefes alın. Artık bitirdiniz!

Eğer bunlar haricinde bütün bölümleri veya argümanları değiştiriyorsanız danışmanınızdan yardım isteyin. Bu durumda iki türlü şey olabilir,

  1. Son düzenleme için hazır değilsinizdir: Böyle bir durumda danışmanınızla oturup bir plan yapın ve onun yardımı ile bu süreci tamamlayın.
  2. Gereksiz yere kafanızı takıyorsunuzdur: İşleri daha kötü hale getirebilirsiniz bu yüzden danışmanınızdan veya güvendiğiniz bir arkadaşınızdan destek alın. Onlar size karşı dürüst olacaklardır. Ayrıca onlar ne söylerse yapacağınıza söz verin. Eğer onlar iyi diyorsa düzenleme işiniz bitti demektir. Eğer ufak tefek yorumlar yapıyorlarsa, sadece söyledikleri şeyleri düzeltin ve kapağı kapatın.

Gramer ve yazım hatalarını düzelttikten sonra geriye başka bir şey kalmaması gerekir. Eğer halen var ise başka birine daha çalışmanızı okutun. Aksi takdirde yanlış yöne sapabilirsiniz. Bu şekilde bitip bitmediğiniz daha kolay anlarsınız.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler