18

Bir Derginin Yazım Tarzına Uymak Ne Kadar Etkilidir?

Araştırmanızı bir dergide yayınlatabilmek için, öncelikle hatasız olmasına gayret etmeniz gerekmektedir. Çünkü çoğu prestijli akademik derginin makale reddetme oranı %90 seviyelerindedir. Bu yüzden, makalenizi veya araştırma çalışmanızı başvuru için hazırlarken, doğru formatta yazmaktan, yazım tarzına kadar lehinize olabilecek tüm olası yolları bulmak ve uygulamak önemlidir.

Adınızın bir çalışmaya, yazar veya ortak yazar olarak yazılması, akademik bir kariyer oluşturmada kritik bir adımdır. Eğer araştırmanıza para bulmak veya akademik kariyerinizde bir adım daha atmak için başvuruyorsanız, yazarlığınızın seviyesi ve yayınlanmış çalışmalarınıza yapılan atıflar, sizi değerlendirmek üzere kullanılacaktır, bunu unutmayın!

Doğru dergiyi seçmek

Araştırmanızın konusu, doğru yayıncıyı bulma konusunda size yardımcı olacaktır. Fakat eğer yeni bir araştırmacıysanız ve ilk makalenizi yayınlıyorsanız, fakültenizde bulunan meslektaşlarınızın veya diğer tecrübeli akademisyenlerin tavsiyelerini değerlendirebilirsiniz. Çalıştığınız kurumda, makalesi yayınlanan birçok deneyimli akademisyen vardır. İlk makalenizi yayınlatmak için, onlardan fikir almanız ileride işinize çok yarayacaktır.

Makalenizi yayınlatmak istediğinizde, birçok yayıncıdan size teklif gelecektir. Bu noktada dikkatli olmakta fayda var çünkü önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz bazı ‘’Avcı Yayıncılar’’, makaleniz üzerinden haksız kazanç sağlamak isteyebilirler.  Size önerilen tüm yayıncıları detaylı bir şekilde araştırın. Derginin okuyucu kitlesi kim, uluslararası yayın yapıyor mu, sıralaması nedir, telif hakkı kısıtlamaları ve talep ettikleri yazım kuralları nelerdir? Ayrıca dergiye kabul edilen diğer çalışmaların özelliklerini de araştırın. Bunların hepsi size dergi hakkında iyi bir fikir verecektir.

Derginin kurallarına uymak

Dergilerin, çoğunlukla başvurular için öngördüğü belli bir yazım tarzı vardır. Örneğin Amerikan Psikoloji Birliği, Chicago Yazım Tarzı ve Modern Diller Birliği en yaygın yazım tarzlarındandır. APA olarak da bilinen Amerikan Psikoloji Birliği, bilimsel araştırma çalışmaları için de yaygın bir yazım tarzıdır.

Yazım tarzı, referansların alıntılanmasından, gramer kullanımına kadar her şeyi kapsar. Akademik dergiler, tüm başvuruların tutarlı olması için belli bir yazım tarzı, formatı belirlerler. Çalıştığınız akademik kurumun veya üniversitenin de mutlaka bir akademik yazım kılavuzu vardır. Bu kılavuzlarda daha çok, adım adım akademik bir yazım formatının nasıl olması gerektiği anlatılır. Siz öncelikle, yazdığınız makaleyi bu formata uygun yazmak zorundasınızdır.  Çünkü burada sıfırdan, bir akademik makalenin hangi bölümlere göre yazılması, başlıkların nasıl olması gerektiği gibi birçok detay bilgi açıklanır. Dergilerin kendi formatı ise, daha çok yazım tarzı ile ilgilidir. Yazıyı, başvurduğunuz derginin istediği yazım tarzında yazmanız, başvurunuzun değerlendirilmeye alınması için oldukça önemlidir. Çünkü, bu formatlara uygun olarak yapılmayan tüm başvurular, daha sayfa açılmadan reddedilir.

Kalite daha önemlidir

Araştırmanızı yayınlatmak için, bir de yazım formatı üzerine kafa yormak, size fazladan bir yük getirebilir. Ancak, daha da önemli olan bir şey vardır ki, o da içeriğinizin kalitesidir. İçerik kalitesiz olursa, ne kadar formata uygun da yazsanız, reddedilme olasılığınız oldukça yüksektir. Bu nedenle, asıl odaklanmanız gereken konu, her zaman araştırmanızın kaliteli olmasıdır. İyi bir araştırma konusu ve onu araştıracak kaynaklar bulmak, önceliğiniz olmalıdır. Araştırmadan çıkan sonuçları en iyi haliyle sunmak ise, listenizdeki bir sonraki görev olmalıdır.

İçerik kalitesi, akademik bir makale için en önemli parametredir.  Üstünde uzun zaman harcanan ve aylarca veya yıllarca çalışılan her proje, mükemmel bir şekilde yazıya dökülecek diye bir şey yok. Bu da, yapılan o kadar emeğin boşa harcanması anlamına gelir.  Araştırma makalenizin kolay anlaşılabilir olduğundan, en önemlisi de çalışmanızın tüm detaylarını içeren, doyurucu bir içeriğe sahip olduğundan emin olun.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler