18

Bir Araştırma Makalesinde Alıntılama Nasıl Yapılır?

Alıntılama yapmak ya da yorumlamak başka bir kaynaktan aldığınız bilgileri kendi bilgileriniz ile tekrardan ifade etmektir. Burada önemli olan nokta bilgiyi aldığınız kaynağı da bu alıntılamada belirtmenizdir. Tekrardan yorumlanan böyle cümleler genellikle orjinal kaynaktaki cümlelerden daha kısadır ve tek bir fikre odaklanarak bilgileri daha detaylı ifade eder.

Cümleleri bu şekilde yazmak makalelerinizi hem daha profesyonel hem de daha kaliteli gösterir. Vasat bir paragraftan alınan bir cümleyi iki nokta içine alarak yazmaktan çok daha iyi bir yöntemdir. Ayrıca kendi yorumunuz ile bir cümleyi tekrar yazmak mental anlamda da orjinal makaleyi daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Çünkü hem kendi cümleleriniz ile bir bilgiyi tekrar aktarmak hem de anlamı bozmamak, bunları yaparken de orjinal kaynağa atıfda bulunmak çok kolay bir şey değildir. Bir de tüm bunları yaparken yeniden yazılan cümlenin kolay okunabilmesi ve karmaşık olmaması gerekir.

Alıntılama yapmadan önce
Bir bilgiyi tekrar yorumlamadan önce şunları yapın:

  1. Orjinal kaynağı tekrar tekrar okuyun ve anlamını tam olarak kavrayın.
  2. Asıl kaynağı bir yana bırakın ve ilk cümlenizi bir not kağıdına yazın. Bunu yaparken konuyla hiç alakası olmayan birine bu cümleyi tekrardan nasıl anlatabileceğinizi düşünün.
  3. Orjinal kaynakla alakalı ve size daha sonra cümleyi geliştirme imkanı verebilecek kelimeleri ilk alıntılama cümlenizin altına yazın. Not kartınızın en üstüne ise tekrardan yazdığınız cümlenin konusunu ve bununla ilgili bazı kelimeler yazın.
  4. Gerekli tüm bilgilerin verildiğinden emin olmak için yorumunuzu orjinal kaynak ile karşılaştırın.

Alıntılama Tekniği
Araştırmada yararlandığınız, size ait olmayan düşüncelerin kaynağını tam ve doğru olarak belirtmek, alıntıların kusursuz olmasına dikkat etmek, yapılan çalışmanın dürüstlüğünün ve bilimselliğinin önemli bir parçasıdır. Alıntılama tekniği konusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Başkalarına ait görüşleri çift tırnak içinde vermemek ne kadar büyük bir hataysa, onlara ait görüşleri değiştirerek vermek de o kadar büyük bir hatadır. Bundan dolayı alıntılar, kendi sözcüklerinizi araya katmadan, ekleme ve çıkarma yapmadan, özetlemeden, uyarlamadan verilmelidir. Alıntıları bozmamaya, “olduğu gibi” metninize almaya azami özen göstermelisiniz. Ayrıca kaynakların farklı kısımlarından yapılan alıntılar tek bir alıntıda birleştirilmemelidir. Alıntılar peş peşe dizilmemeli, geçiş ifadeleri ve yorum sözleriyle birbirinden ayrılmalıdır.

Alıntılanacak cümleler metninize katkıda bulunmalıdır. Çok uzun ve anlatım hataları içeren cümleleri olduğu gibi alıntılamak zorunda değilsiniz. Oluşturduğunuz metin açısından anlamlı kısımlarını ayırarak alıntılayabilirsiniz. Alıntıladığınız cümlelerin alınmayan kısımlarını çift tırnakların başında ve sonunda üç nokta ile belirtmeniz gerekmez. Çift tırnak işareti zaten bir “kesip alma” işleminin yapıldığını gösterir. Ancak cümle ortasından yapılan eksiltmeler […] işaretiyle belirtilmelidir. Anlamı netleştirmek için alıntıya yapacağınız eklemeleri de köşeli parantez içinde belirtmelisiniz.

Alıntının sonunda parantez içinde verilmesi gereken sayfa numaralarını alıntı tırnaklarının içine koyma hatasına düşmemelisiniz. Okunurluğu kolaylaştırmak açısından, alıntı cümleleri “X şöyle der:” gibi ifadelerle sunulabilir. Dört satırı geçen alıntılar, giriş komutunu izleyen iki sekmeden sonra alıntı bloğuyla sunulmalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat etmek sadece iyi bir alıntılama yapmak için değil aynı zamanda intihal yani eser hırsızlığından suçlanmamak için de önemlidir. Çünkü tekrardan yorumlama yaparken en çok yapılan hata cümlelerdeki bir iki ufak şeyi değiştirerek tekrardan yazmaktır. Bu direk intihala girer ve olumlu birşey yapmaya çalışırken aslında sizi tamemen zor bir durumda bırakır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler