18

Bir Araştırma Makalesi için Nasıl Görsel Oluşturulur?

Makalenizin hem dikkat çekici hem de daha anlaşılır olması açısından bazı görsellerin doğru bir biçimde kullanılması tavsiye edilir. Görselden kastımız resimler ve şekillerdir. Şekiller de kendi içinde ikiye ayrılır: Grafikler ve diyagramlar. Grafikler daha çok verileri daha anlaşılabilir bir şekilde sunmak için kullanılır. Diyagramlar ise teorileri açıklamak için tercih edilir. Bu şekilleri kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

Amaç: Makalenize bir görsel eklemeden önce, bunu neden yaptığınızı düşünün. Eğer daha güzel gözüksün diye yapıyorsanız, hiç boşuna eklemeyin. Çünkü eklenen görsellerin bir anlamı olmalıdır. Örneğin grafik kullanımı karışık verileri anlamlandırmak ve daha okunabilir hale getirmek için kullanılır. Kullandığınız görseller gerçekten bir işe yarıyor mu? Bunu iyi düşünün.

Başlık: Tüm resimlere ve şekillere bir başlık konmalıdır. Ayrıca hepsi sırayla adlandırılmalıdır, Şekil 1, Şekil 2, Şekil 3 vb. Numaralandırmadan sonra, şekil için kısa bir de açıklama yazılmalıdır. Açıklamalar genelde şeklin altına yazılır.

 

Etiketleme: Grafikler verilerin daha iyi anlaşılması içindir. Okuyucunun grafikleri daha kolay anlaması içinse iyi bir şekilde etiketlenmeleri gerekir. Yazacağımız etiket grafiğin içinde olmalıdır, başlıkta değil. Örneğin, grafiğin x ve y eksenlerini adlandırmak veya grafik üzerindeki iki noktayı etiketlemek gibi.

Renkler: Eğer bir grafiğin anlaşılması için renk kullanma ihtiyacı hissediyorsanız büyük ihtimalle o grafik çok fazla bilgi içeriyordur. Öncelikle grafiğin kendisi gri tonlarında olmalıdır. Daha sonra göstermek istediğiniz noktaları renklendirebilirsiniz, fakat fazla aşırıya kaçmadan.

Bilgi miktarı: Tek bir grafiğe çok fazla bilgi koymayın. Unutmayın her zaman birden fazla grafik kullanabilirsiniz. Bir grafiğe sadece elzem olan noktaları koyun. Daha sonra diğer grafiklere geçin; böylesi çok daha kolaydır.

Grafik formatı: Makalenizde kullanabileceğiniz birçok grafik formatı vardır, çizgi, sütunlu, dilim vb. Bunların hepsini amacınıza uygun olarak kullanabilirsiniz. Formatı seçerken verilerinizi en iyi hangi grafik çeşidi ile sunabilirsiniz onu bulun.

Telif hakkı: Eğer başka bir yerden görsel aldıysanız, bunun kullanılabilir olduğundan emin olun. Yoksa başınız ciddi derde girebilir. Kullandığınız görsellerde de mutlaka kaynağa atıf yapın.

Image credit: www.tv411.org

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler