18

Araştırma Bulma Platformlarının Çevrimiçi İçerik Kullanımına Etkisi

İnternette arama yapmaya imkân veren teknolojiler kullanıcıların akademik kaynak bulma yöntemlerini de değiştiriyor. Örneğin Google, bu işi hayli kolaylaştırdı. Akademik kaynak bulma konusundaki değişimler, bu kaynakları bulmaya yarayan farklı keşif platformlarını da beraberinde getirdi. RDS (Research Discovery Systems) veya WDS (Web Discovery Systems) olarak da adlandırılan arama platformları artık oldukça yaygın. RDSler web araması teknolojilerini taklit ederek size sanal bir fırsat sunuyor. Akademik kütüphanelerde kullanılıyor, araştırmacılarla öğrencilere yüksek kaliteli içeriğe daha kolay ve daha kesin bir şekilde erişme imkânı sağlıyorlar. Bu tür kütüphane içerik sistemlerinin yüksek kullanıcı sayısına ulaşması da kütüphanecileri cezbediyor. Bu sistemler araştırma kurumlarının önemli bir yatırım kalemini teşkil ediyor, kütüphanelerin organizasyondaki görünürlüğüne de bir katma değer getiriyorlar.

Çevrimiçi içerik kullanımına etkisi

 

RDSlerin çevrimiçi içerik kullanımına etkisi konusunda son zamanlarda bazı ayrıntılı araştırma çalışmaları da yapılmış. Denver ve Güney Kaliforniya Üniversitelerindeki akademisyenlerin ortak bir çalışmasında, bu arama araçlarının kütüphaneler içindeki içerik kullanımına etkisi araştırılmış. Araştırma için katılımcılara Primo, Summon, EBSCO Discovery Service (EDS) ve WorldCat Local gibi araştırma bulma platformlarını, 6 yayıncı ve 9206 dergiyi kapsayan bir anket doldurtulmuş. Bulgulara gelirsek, araştırmanın ortaya çıkardığı şu: Summon ve Primo başta olmak üzere, bu araçların online dergi kullanımına gerçekten etkisi var.

Loughbrough Üniversitesinde yapılan başka bir araştırmaya göreyse, İngiltere’deki kütüphanelerin %77’si hâlihazırda RDS kullanıyor, %11’i ise çok yakında kullanmaya başlayacak. En çok kullanılan araştırma keşif platformlarının da Summon, Primo ve EDS olduğu tespit edilmiş. Araştırmaya göre bu hizmeti en çok kullananlar lisans öğrencileriymiş. Ayrıca, kuruluşlar arasında değişmekle birlikte, genel olarak bu platformların kullanımı özellikle e-kitap kullanımını olumlu yönde etkiliyor. Araştırmadan çıkan diğer bir sonuç ise kütüphanelerin bu sistemlerden gayet memnun olduğu. Çünkü aynı Google gibi bu platformlar da arama yaptığınızda sizi doğrudan ilgili çevrimiçi kütüphaneye ve içeriğe yöneltiyor. Bu sayede daha fazla üyelik kazanılmış oluyor.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler