18

Akademik Bir Biyografi Nasıl Yazılır?

Biyografi yazmak biraz kendinizle yüzleşmek gibidir. Eğer akademik anlamda bir biyografi istenirse bu da çalışmalarınız ve araştırmalarınız ile yüzleşmek anlamına gelir. Eğer sizden kısa bir özgeçmiş isterlerse sizde olan çok sayıda bilgiden doğrularını yazmanız önemlidir. Bu yüzden kısa özgeçmişlerde fazla detaya girmeden kendiniz ve çalışmalarınızdan bahsetmek yeterli olacaktır. Fakat bunları yaparken de her zaman ki gibi dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.


Yapmanız gerekenler

Özgeçmişinize öncelikle isim ve soyadını belirterek başlayın. Bu sizi tanımayanlar için en öncelikli ihtiyaç duyulan bilgidir. Diğerleri sonradan gelebilir. Örneğin şu an hangi okulda ve hangi pozisyonda olduğunuz bilgilerini verebilirsiniz. Ardında şu an üzerinde çalıştığınız projeden de çok fazla ayrıntısına girmeden bahsetmeniz beklenir. Burada yazdığınız akademik bir özgeçmiştir ve isminizden sonra genelde bakılacak yer yapığınız projeler ve akademiye sunduğunuz katkılardır. Eğer önceden bir ödül alıysanız bunun hakkında da kısa bir cümle kurabilirsiniz. En son olarak kısa olacak şekilde kişisel bir cümle yazabilirsiniz.

Yapmamanız gerekenler
Yapmamanız gereken ilk şey birinci ağızdan konuşmaktır. Özgeçmişinizi bir roman kahramanı gibi ilk ağızdan anlatmak genelde tavsiye edilmez. Ayrıca geçmişinizden bahsederken çok fazla derinlere inmeyin, şu an ki pozisyonunuz üzerinde daha fazla durun. Daha uzun bir özgeçmişte belki yüksek lisans ve lisans konularınızdan bahsedebilirsiniz ama bunun gibi kısa bir yazıda gerekli değildir. Gereksiz eklemelerden ve cümleyi uzatacak herhangi bir bilgiden de uzak durun. En temiz özgeçmiş sade ve net olandır.

Kötü bir örnek şu şekilde olabilir: ‘’Merhaba, Benim ismim Ahmet Yılmaz. Eskişehir doğumluyum şu anda da Anadolu Üniversitesi’nde profesörlük yapmaktayım. Çalışma alanım antilopların göç yolları ve doğanın bu göç yolları üzerinde etkisidir. Antiloplara olan ilgim daha genç yaşlarda başladı. Lisans derecemi Osmangazi Üniversitesi’nden, yüksek lisansımı ise Anadolu Üniversitesi’nden aldım.’’

Okuduğunuz gibi oldukça kötü yazılmış bir kısa özgeçmiş. Neden derseniz bir kere oldukça rahat bir dilde ve birinci ağızdan yazılmış. Aynı zamanda şu an ki pozisyonu okuyucudan saklanmış, yüksek lisans ve lisans dereceleri gibi gereksiz bilgilere yer verilmiş.

Peki, daha iyisi nasıl olur?
Ahmet Yılmaz, Anadolu Üniversitesi, Biyoloji Anabilim dalında doğada vahşi yaşam hakkında ders veren bir profesördür.  Çalışmaları daha çok Antilopların göç yolları ve nedenleri üzerine odaklanmıştır. Bu çalışmaları sayesinde Orta Doğu Üniversitesi’nden Vahşi Yaşam Biyoloji ödülünü almıştır. Çalışmalarını yapmak için en sevdiği yer doğası ile ünlü Ilgaz Dağlarıdır.

Yukarıdaki kısa özgeçmişin çok daha iyi olduğunu görüyoruz nedeni ise oldukça basit. Birinci ağızdan konuşmama, kısa ve sonuca odaklı yazılmış olması ve gereksiz bilgilerden uzak durması göze çarpan ilk artılarıdır. Son olarak da kişi hakkında kişisel bir bilgiyi gayet kısa ve öz bir şekilde vermiş olması diyebiliriz.

Daha uzun özgeçmişlerde de aynı kuralları uygulayabilirsiniz. Sadece iş, eğitim, gelecekteki projeler ve ilgi alanları hakkında daha fazla detay verebilirsiniz. Son cümleleri de birkaç kişisel bilgi vererek kapatabilirsiniz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler